Kako mogu osigurati da je moj iPhone izbrisan?

Vaš iPhone sadrži obilje osjetljivih podataka o vašem poslovanju, uključujući imena klijenata, podatke za kontakt i financijske podatke. Prije nadogradnje na najnoviji model iPhone, odvojite nekoliko trenutaka da biste koristili ugrađeni Appleov softver za brisanje sadržaja kako biste bili sigurni da bilo koji budući vlasnik ne može obnoviti vaše podatke.

Obrišite naspram resetiranja

Kad razmišljate o čišćenju telefona prije prodaje ili recikliranja, izrazi "brisanje" i "resetiranje" ponekad mogu postati zamjenjivi. To su dvije potpuno različite radnje, jer jedna potpuno briše sve korisničke podatke i sadržaj - drugim riječima, sve vaše aplikacije, fotografije i osobne podatke - dok druga jednostavno resetira sve postavke telefona na tvorničke postavke. Resetiranjem postavki iPhonea ostaju vaše aplikacije i ostali osobni podaci netaknuti.

Obrišite ga

Na iPhoneima od 3GS i novije verzije Apple je promijenio način na koji rješava brisanje sadržaja. Prije su iPhoni jednostavno prepisali podatke, što bi ih moglo učiniti ranjivima na obnovu od strane iskusnih hakera. Počevši od 3GS-a, Apple je promijenio model brisanja u hardversku enkripciju. To u osnovi znači da kada odlučite izbrisati sav sadržaj, iOS također uklanja ključ za šifriranje koji se izvorno koristio za zaštitu podataka. Podaci se brišu i bez ključa za šifriranje bilo kakva rekonstrukcija je nemoguća. Da biste izbrisali sve podatke, odaberite "Postavke", "Općenito" i "Poništi". Odaberite "Izbriši sav sadržaj i postavke" i pustite da softver očisti vaš iPhone u samo nekoliko minuta.

Koristite oblak

Čišćenje iPhonea možda neće biti na vašem popisu obveza za taj dan, ali ako se nađete žrtvom krađe ili slučajnog propusta, to bi vam trebao biti glavni prioritet. Ako ste se prijavili na telefon putem iClouda i aktivirali značajku Pronađi moj telefon na iPhoneu prije nego što je nestao, možete ga daljinski izbrisati. Prijavite se u iCloud svojim Apple ID-om i kliknite "Pronađi moj iPhone". Otvorite "Svi uređaji" i odaberite svoj izgubljeni iPhone. Kliknite "Izbriši uređaj" i unesite lozinku za Apple ID. Ako ste na iPhoneu imali iOS 7, iCloud će zatražiti telefonski broj i poruku za prikaz na zaslonu nakon što se izbriše.

Ukloni iz oblaka

Nakon što se vaš iPhone izbriše i očisti s vaših osobnih i poslovnih podataka, možete ga ukloniti sa svog iCloud računa. Isključite telefon i prijavite se na svoj iCloud račun. Kliknite "Svi uređaji" i odaberite iPhone koji je sada izvan mreže. Značajka Pronađi moj iPhone pokušat će se povezati s telefonom nekoliko puta prije nego što ga budete mogli izbrisati, zato budite strpljivi. Kada se pojavi ikona Delete, kliknite je i odaberite "Remove".